top of page

האכזריות במשלוחים החיים: "מתי די יהיה די"?

ארגון זכויות בע"ח מוביל באוסטרליה העלה שאלה לממשלה, "מתי די יהיה די"? השאלה כמובן מתכוונת לכישלונות סיסטמתיים אינספור ברגולציית המשלוחים החיים האוסטרליים. קצין מדיניות אוסטרלי בכיר באגודה הממלכתית למניעת התאכזרות בבע"ח

ד"ר ג'ד גודפאלוו, טוען שליצואני המשלוחים החיים והממשל האוסטרלי אין שביב של תקווה בנוגע לרווחתם של בע"ח האוסטרלים במדינות אליהן הגיעו במסגרת המשלוחים החיים.

מתוך למעלה מ 100 מדינות שמייצאות משלוחים חיים, אוסטרליה היא היחידה שמפקחת על הסטנדרטים הנוגעים לרווחתם של בע"ח לאורך כל השרשרת עד לנקודת השחיטה במדינות השונות הקיימות בשוק. המערכת האוסטרלית לאבטחת שרשרת האספקה ליצואן (ESCAS) קוראת למטפלים בבעלי החיים ולשוחטים לעמוד בסטנדרטים של ארגון בריאות החיות העולמי (OIE) והיצואנים נדרשים לדאוג לבעלי החיים לאורך כל שרשרת האספקה.

הדו"ח האחרון של ESCAS ראה אור שבוע שעבר ע"י משרד החקלאות האוסטרלי וכולל בתוכו 514 חיות וכן את התוצאות של 4 חקירות שונות בנוגע לחיות שיוצאו למלזיה, ווייטנאם וישראל. הדו"ח מתאר תרחישים מוכרים היטב, מספר לנו ד"ר גודפאלוו: חיות צולעות, כבשים נגררות ע"י חבל קשור סביב רגליהן וצווארן, נדחסות לתוך תאי מטען של מכוניות, תגי אוזניים מוסרים כדי לא להשאיר עקבות ובעלי חיים שמובלים לבתים פרטיים ונשחטים בתנועת "ניסור".

ESCAS דורשת שימוש בסכינים חדות, חתך יחיד בצוואר, ריסון יעיל תוך הקפדה על יחס הולם לחיה וחתך קטלני שיפחית את רמות המצוקה של החיה. יחד עם זאת, אין דרישה להמם את החיה לפני השחיטה כפי שרבים מארגוני זכויות בעלי החיים מאמינים שנדרש לשחיטה הומאנית.

"בספטמבר 2017, תקרית רצינית במלזיה הראתה כבשים שהוברחו משרשרת האספקה המקובלת ממש מתחת לאף של מפקחי רווחת בעלי החיים מטעם היצואנים". מספר לנו ד"ר גודפאלוו. המפקח ועוד 6 שומרים שהיו איתו היו חסרי אונים אל מול התקרית שדווחה כתקרית שנגרמה כתוצאה מהמון משתולל". בספטמבר חלים פסטיבל הקרבות בע"ח (ידוע כאיד – אל – אטח במזה"ת וחג הקורבן במזרח אסיה).

בנוסף לגבי זה, אומר גודפאלוו, היו גם דוחות על אי קיום מסיבי של התנאים ע"י יבואן מתעלל סדרתי בווייטנאם שמשרד החקלאות השהה ב- 2015 ורק כמה חודשים לאחר מכן הורשה שוב לקבל בקר אוסטרלי. ההשהייה במקור התייחסה למעורבותו באספקה מפוקפקת של כ- 2,000 חיות, חלקם נשחטו בחצר האחורית.

"זה מדאיג מאוד לגלות עכשיו שהיבואן הזה שאושר מחדש עדיין מצפצף על חוקי הייצוא האוסטרלים כשמכר 309 בני בקר לסין ובאופן מכוון שיבש את השליטה של מערכת הפיקוח במכלאות לפיטום הבקר ע"י כיסוי של מצלמות האבטחה".

 

"באופן מפליא למדיי, הדו"ח מסתכם ב-"התקרית תילקח בחשבון בשקילת כל בקשה של היבואן או מתקניו לאישור מחדש".

 

"אישור מחדש? מתי דיי ויותר יהיה מספיק? שואל גודפאלוו, "כמה פעמים צריך שיבואן יצפצף על החוקים האוסטרלים ודרישותיהם בנוגע למשלוחים החיים לפני שהם יחרימו אותו סופית ולא יינתן לו אישור קבלת בע"ח אוסטרליים?

 

"זוהי עוד דוגמא בוטה לחותמת הגומי של ממשלת אוסטרליה ליבואנים למרות הסיכון הידוע היטב לרווחתם של בעלי החיים בידיהם. זה לעשות צחוק כביכול מחוקי הייצוא האוסטרלים בנוגע למשלוחים החיים. הדרך היחידה למנוע את האכזריות של הסחר בבעלי חיים במשלוחים החיים זה לשחוט את בעלי החיים בהומאניות כאן באוסטרליה ולייצא את הבשר. זה מצב אופטימלי עבור רווחת בעלי החיים ועבור עסקים מקומיים וקהילות אזוריות". אומר גודפאלוו.

דובר מטעם מועצת היצואנים האוסטרלים אמר כי היצואנים המשיכו לתמוך, בדרך האחראית והשקופה בה הפרות סעד ושיבושים בשרשרת האספקה היו מפוקחים ודווחו לציבור. הוא מוסיף ואומר שהפרות סעד מעולם לא היו מקובלים ושהתעשייה מחויבת לעבודה שוטפת מול היבואנים על מנת לצמצם את הסיכון בפגיעה ברווחתם של בעלי החיים.

 

בחודש אוגוסט בשנה שעברה יו"ר מועצת המנהלים, סיימון קריאן, אמר: "חודשים של שיתוף פעולה בתכנון והכנות על ידי התעשייה הביאו פסטיבלים דתיים עמוסים בשווקי מפתח מוסלמים שיקפו את המחוייבות ארוכת הטווח של אוסטרליה ליצוא בעלי החיים בר הקיימא. לדברי קרין, שיפורים משמעותיים משנה לשנה בטיפול וסחר של בעלי חיים אוסטרלים סייעו לתכנון ארוך טווח על ידי היצואנים האוסטרלים, בשיתוף עם שותפי שרשרת האספקה בשוק.

רשומות חקירות ESCAS של ממשלת אוסטרליה מציגות 25 תלונות ב -2014, 45 ב -2015, 34 ב -2016, 16 ב -2017 וארבע עד כה בשנת 2018.

 

ויכוחים מתמשכים

הדיון על היעילות של ESCAS כבר מתמשך מזה זמן. בשנת 2016, 15 מתוך 18 דוחות על אי-ציות שקיבלה הממשלה בתקופת ששת החודשים בתקופה בין מרץ עד אוגוסט התייחסו לוייטנאם והיו מעורבים בהם אלפי עגלים אוסטרלים. רבים מבעלי חיים אלה נמכרו מחוץ לשרשראות האספקה המאושרת, וסביר להניח כי פגשו את הגורל הנורא של להחבט למוות עם פטישים כפי שנחשף בדו"ח  של ABC's 7.30 בחודש יוני, אמר RSPCA.

עם זאת, המועצה אמרה שכעת אתגר רווחת בעלי החיים בשווקים כמו ויאטנם מגיע עם חובת דיווח דבר המחייב את הסחר בשקיפות. חשיפות של סוגיות רווחה הביאו השעיות ואיסורים על מספר יצואנים, וכתוצאה מחקירות מתמשכות בוייטנאם, יותר מ 20 מתקנים הושעו, כולל מספר מפטמות ובתי מטבחיים.

חקירה גלובלית

התעשייה בעולם נמצאת תחת בדיקה קפדנית, לאחר שארגון רווחת בעלי חיים, אנימלס אינטרנשיונל חשף את היחס האלים כלפים בעלי חיים שיוצאו מברזיל בשנה שעברה. החקירות תיעדו בקר מברזיל שנדקרו בעינים, באוזניים וברגליים במצרים וסבל אכזרי וממושך בלבנון.

אין חוקים במדינות היעד להגן על בעלי חיים מפני אכזריות קיצונית, אומר הארגון. בברזיל, הבקר מהומם למצב של חוסר הכרה לפני השחיטה בשל חקיקה של שחיטה הומאנית. עם זאת, זה אינו המקרה בלבנון שבה ניסיונות לרסן חיות חרדות יכול להוביל לטיפול ממושך ואכזרי כמו ניקור עין ועיקום זנבות, במצרים, שוורים ברזילאים נדקרו בפנים וגידי הרגליםם שלהם קוצצו בניסיונות להפיל אותם לקרקע בשביל לחתוך להם את הגרון.

bottom of page